Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Διαγωνισμός για λιγνιτική μονάδα 450mw προϋπολογισμού 675 ΕΚ. στη Φλώρινα

Eως το τέλος του μήνα αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας, προϋπολογισμού 675.000.000 ευρώ. Οι όροι της προκήρυξης εγκρίθηκαν χθες από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να κατακυρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2009. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται σε 52 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο διαγωνισμός αφορά τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ατμοηλεκτρικής μονάδας στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης, συνολικής ισχύος 420-450 MW, με καύσιμο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας ισχύος 70 MWth για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας.

Η μονάδα προβλέπεται να είναι πλήρως εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα αντιρρυπαντικά συστήματα και με πρόβλεψη ενσωμάτωσης τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή της νέας θερμοηλεκτρικής μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της παραγωγικής δυναμικότητας της ΔΕΗ με αντικατάσταση παλαιών μονάδων αλλά και ανάπτυξη νέων. Στο πλαίσιο αυτό ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για μια μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, ενώ η ΔΕΗ αναμένει τις άδειες από τη ΡΑΕ για να προχωρήσει σε διαγωνισμό για μια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα ισχύος 450 MW, καθώς και για τουλάχιστον μια λιθανθρακική στο Αλιβέρι, συνολικής ισχύος 800 MW, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής που διαθέτει λιμενικές εγκαταστάσεις οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες τροφοδοσίας του σταθμού με λιθάνθρακα. Σημειώνεται ότι εν όψει της δημιουργίας της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα η ΔΕΗ ενέκρινε χθες το πρόγραμμα απαλλοτριώσεων και μετεγκατάστασης των χωριών Ποντοκόμη και Μαυροπηγή, προκειμένου να αξιοποιηθεί το κοίτασμα λιγνίτη της περιοχής που υπολογίζεται σε 180 εκ. τόνους.

Οι συνολικές επενδύσεις της ΔΕΗ για νέες θερμοηλεκτρικές Μονάδες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, συνολικής ισχύος 3.700 MW, η ολοκλήρωση εργασιών κατασκευής 5 υδροηλεκτρικών σταθμών, συνολικής ισχύος 631 MW, και η ανάπτυξη νέων έργων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικής ισχύος 725 MW περίπου, αναμένεται ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας και στη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.


Από news.pathfinder.gr


Σχόλιο liondani

Και τον λαό που αντιτίθεται στην κατασκευή μονάδων λιγνίτη, διότι θα επιβαρυνθεί η φύση και θα υποβαθμιστεί η εκάστοτε περιοχή που θα στηθούν οι μονάδες παραγωγής, τον γράφεται στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Γιατί δεν αφήνεται να λειτουργείσουν οι μονάδες φωτοβολταικών που είδη είναι εγκατεστήμενες ανά την Ελλάδα? Ο ήλιος στη Ελλάδα αρκεί να την καλύψη ενεργειακά 100% και οι Έλληνες απέδειξαν ότι είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε αυτον τον τομέα, γιατί τους εμποδίζετε λοιπόν, γιατί η ΔΕΗ δεν εκματαλεύετε το ρεύμα που είναι είδη διαθέσιμο, τι κάνει η ΡΑΕ ???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου