Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Η επιστολή Γκρούεφσκι προς τον Κ. Καραμανλή .


Αγαπητέ κ. Καραμανλή,

Σας γράφω με σεβασμό επί δύο εξαιρετικά σημαντικών θεμάτων. Εάν επιλυθούν, είμαι πεπεισμένος ότι θα τροποποιήσουν πολλές ιστορικές αδικίες.

Αδικίες που μπορούν να γίνουν αισθητές ακόμη και σήμερα, και θα βελτιώσουν τη ζωή πολλών ατόμων.

Σίγουρα, θα επηρεάσουν θετικά την προσέγγιση των δεσμών μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας .

Συγκεκριμένα, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και ολόκληρες οικογένειες στην θύελλα του πολέμου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τις ιδιοκτησίες και τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν, ως πρόσφυγες.

Μια μεγάλη μερίδα των ανθρώπων αυτών, οι περισσότεροι Μακεδονικής εθνότητας που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, ήρθαν να ζήσουν στην τότε ΣΟΔΓ (Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας), πάνω ακριβώς στο μέρος της σημερινής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, και έμειναν για πάντα εδώ, πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι μιλούσαν την ίδια γλώσσα και θεώρησαν ότι ανήκουν στον Μακεδονικό λαό.

Κάποιοι από αυτούς είχαν εκτοπιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Ρωσία, αλλά και αυτοί που είχαν μετακινηθεί επίσης είναι κυρίως εθνικά Μακεδόνες, που μιλούν την ίδια γλώσσα με τους δικούς μας, αισθάνονται ότι ανήκουν στο μακεδονικό έθνος , ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διπλή ιθαγένεια - Μακεδονική και της χώρας διαμονής τους.

Δυστυχώς, πολλές δεκαετίες αργότερα, μετά την εγκατάλειψη των τόπων γεννήσεων τους και των κατοικιών τους, ακόμη και αφού ο πόλεμος τελείωσε, δεν επιτρέπεται δηλαδή απαγορεύεται, η επιστροφή τους στις πόλεις τους, στα δικά τους σπίτια και ακίνητα.. Ούτε σε αυτούς , ούτε στους απογόνους τους επετράπη να επιστρέψουν .

Απ' όσα γνωρίζω, κατά τις αρχές του 1980, εκδόθηκαν αρκετοί νόμοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποίους στερούνται τις ιδιοκτησίες τους..

Θα συμφωνούσατε ότι οι νόμοι αυτοί δεν είναι σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων..

Σήμερα αυτοί οι πολίτες, υπήκοοι πλέον της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παρότι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, υφίστανται διακρίσεις σε τρεις περιπτώσεις.

Πρώτον, δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν πίσω τις ιδιοκτησίες τους.

Δεύτερον, αντιμετωπίζουν εμπόδια για το ταξίδι στην Ελλάδα και, τρίτον, δεν μπορούν, όπως κάθε άλλος πολίτης που γεννιέται και μεγαλώνει στην Ελλάδα, να αποκτήσουν το δικαίωμα να έχουν διπλή ιθαγένεια σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία - μια Μακεδονική και μία Ελληνική - σε εποχές που η Ελλάδα επιτρέπει το δικαίωμα της διπλής υπηκοότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η δημοκρατία των χωρών αναπτύχθηκε, ενώ η χώρα σας κατέστη μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – όργανα όπου δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα για την εξασφάλιση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας - Αναμένω ότι ως πρωθυπουργός θα λάβετε τα μέτρα για να διορθώσετε αυτές τις αδικίες που προκαλούνται σε χιλιάδες ανθρώπους των οποίων η μοίρα ήταν οδυνηρή.

Στη Δημοκρατία της Μακεδονίας οι άνθρωποι αυτοί είναι οργανωμένοι σε πολλές ενώσεις πολιτών.

Κατά τη διάρκεια διάφορων κοινών συνεδριάσεων, με προέτρεψαν να απευθυνθώ σε σας ,ως πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, αισθανόμενοι να υφίστανται διακρίσεις.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο θα επιθυμούσα να σας θέσω, και η πεποίθησή μου είναι ότι θα δεσμευτείτε πλήρως προκειμένου να βοηθήσετε, αναγνωρίζοντας τη μακεδονική μειονότητα στη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων σε συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα σχετικά με την εκπαίδευση στην μητρική (στη Μακεδονική), καλλιεργώντας πολιτιστικές παραδόσεις και έθιμα μέσω των διάφορων μορφών οργανώσεων, που ρυθμίζουν τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας στα τοπικά όργανα των ελληνικών δήμων με σημαντικό ποσοστό των εθνικών Μακεδόνων, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων δυνατοτήτων που οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα εξασφαλίζει στους πολίτες τους , οι οποίοι είναι εθνικής προέλευσης διαφορετικής από την κυρίαρχη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πεποίθησή μου είναι ότι θα επανεξετάσετε αυτά τα θέματα με καλή διάθεση και ελπίζω ότι θα προτείνετε μια λύση σε αυτά τα πικρά θέματα σε μια λογική χρονική περίοδο.

Τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι στη διάθεσή σας για κάθε είδους επικοινωνία σχετικά με αυτά τα ζητήματα, τις πρόσθετες πληροφορίες, ενώ μπορεί να οργανωθεί μια συνεδρίαση ομάδων εμπειρογνωμόνων των χωρών, η οποία πιστεύω θα είναι ικανή να καθορίσει όλα τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες σε μια περίοδο κάποιων μηνών, συμβάλλοντας κατά συνέπεια στην υπερνίκηση αυτών των προβλημάτων, η οποία σίγουρα θα συμβάλλει στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Όλοι ξέρουμε ότι προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, πρώτα απ' όλα, απαιτείται μια πολιτική θέληση που πιστεύω ότι κατέχετε, δεδομένου ότι είστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, σήμερα, όταν για την ιδιωτική ιδιοκτησία εγγυώνται τα ανθρώπινα πρότυπα, και τα δικαιώματα μειονότητας είναι ενδιαφερόμενα, δεν είναι θέμα εάν είμαστε ή δεν είμαστε πρόθυμοι να τους τα λύσουμε .

Αντίθετα, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε αυστηρά διεθνή πρότυπα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, τόσο εσείς όσο και εγώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία και το παρελθόν..

Όμως, με καλή θέληση, μπορούμε να διορθώσουμε πολλές αδικίες από το παρελθόν και σίγουρα μπορούμε να επηρεάσουμε στην καθιέρωση του πολύ καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες μας, αν αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά ζητήματα χωρίς προκαταλήψεις.

Ελπίζοντας σε θετική απάντησή Σας σύντομα.

Αυτή λοιπόν είναι ολόκληρη η επιστολή προς τον κ. Καραμανλή.

Το μόνο που θα αναφέρω εγώ ,έχοντας ασχοληθεί επί μακρόν με τον βοηθό υπουργού Ευρωπαϊκών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Daniel Fried και τα πεπραγμένα του , η ανωτέρω επιστολή συντάχθηκε ως …Κύκνειο άσμα του …και εστάλη σε εμάς με ενδιάμεσο σταθμό τα Σκόπια .

Κοντά τους 4 μήνες …μετράς Daniel .


ΥΓ. Κάτι ετοιμάζουν για το Σ.Κ . Προσοχή στην προβοκάτσια !!!!!


by politis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου