Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

«Είμαστε η μόνη χώρα που αποζημίωσε τον κατακτητή της»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ / Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Δεν διεκδικήσαμε όσα μας όφειλαν οι Γερμανοί από το κατοχικό δάνειο. Κι αυτό νομίζω ότι οφείλεται σε μια αδύναμη οικονομία, σε ένα κράτος που παραπαίει, με πολιτικούς που, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία, έχουν εξαρτήσεις.
Με το πρώτο σκάνδαλο της Siemens αποκαλύπτεται ακόμη ότι οι Γερμανοί και δεν πλήρωσαν και διέφθειραν το πολιτικό σύστημα».
Τα λόγια ανήκουν στον δημοσιογράφο Χρίστο Βασιλόπουλο, ο οποίος με τη «Μηχανή του χρόνου» εξέτασε το φάκελο του ανεξόφλητου κατοχικού δανείου, που έδωσε η Ελλάδα στη Γερμανία και το οποίο παραμένει ανοιχτό έως τις μέρες μας, και μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.
Στην αποψινή εκπομπή του (ΝΕΤ, 22.00) ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει το β' μέρος της έρευνάς του, με ντοκουμέντα και για το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens, στο οποίο εμπλεκόταν ο υπερυπουργός Μαρκεζίνης και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.
Σκάνδαλο Siemens, δάνεια. Η ιστορία επαναλαμβάνεται;
«Στην πρώτη εκπομπή εξετάσαμε το κατοχικό δάνειο, πώς ανάγκασαν δηλαδή τους Ελληνες, τη χρονιά του μεγάλου λιμού, να δανειοδοτήσουν το Γ' Ράιχ, και να βρούμε στοιχεία από τα οποία προέκυψε ότι η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί μέχρι τις μέρες μας, με τόκους και με τα οφειλόμενα να αγγίζουν σήμερα τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης εστιάσαμε στο πώς μας μεταχειρίστηκαν οι σύμμαχοί μας αλλά και στο παράδοξο που συνέβη με την Ελβετία, η οποία αποζημιώθηκε ενώ δεν είχε πολεμήσει, για ζημιές που είχε από τους Γερμανούς πριν από τον πόλεμο... Εμείς είμαστε η μόνη χώρα που αποζημίωσε τον κατακτητή της. Η σημερινή εκπομπή αποκαλύπτει ακόμη πως οι Γερμανοί απέφυγαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, εδραίωσαν τα συμφέροντα των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα και συνέβαλαν με τον τρόπο τους στη διαφθορά της πολιτικής σκηνής».
Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν γιατί ασχοληθήκατε τώρα με το κατοχικό δάνειο.
«Η "Μηχανή του χρόνου" δεν είναι εκπομπή επικαιρότητας. Ο σχεδιασμός των θεμάτων γίνεται μήνες πριν. Τα κατοχικά δάνεια είναι δουλειά τεσσάρων μηνών και είχε σχεδιαστεί να συμπέσουν πάνω στην τέταρτη δόση του δανείου από την τρόικα. Οι εκπομπές για το 1821, για παράδειγμα, έχουν σχεδιαστεί πριν από τον Δεκέμβριο».
Πώς αντιμετωπίζονται στην τηλεόραση οι ενημερωτικές εκπομπές;
«Η τηλεόραση μοιάζει με ένα σουπερμάρκετ στο οποίο εμείς, οι ενημερωτικές εκπομπές, αγωνιζόμαστε να κατέχουμε ένα μικρό ράφι της αγοράς με την ελπίδα ότι θα πάρουμε όλο τον διάδρομο. Αυτή τη χρονιά, μέσα στην κρίση, είναι προφανές ότι θα πρέπει να δοθεί όχι ένας αλλά δύο και τρεις διάδρομοι. Υπήρξε περίοδος -και συνεχίζει να υπάρχει- που ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν ενημερωτικές εκπομπές. Εσείς αυτό πώς το κρίνετε; Δεν θέλει ο κόσμος να ενημερώνεται πέρα από τα δελτία ειδήσεων; Το να μην έχεις καθόλου ενημερωτικές εκπομπές σημαίνει ότι είσαι ένα πρατήριο μονοπωλιακών προϊόντων. Αυτό είναι το κακό».
Αυτό είναι που σας ενοχλεί περισσότερο;
«Με ενοχλεί η αβάσταχτη ελαφρότητα της τηλεόρασης. Κατ' αρχάς είναι τρομερό ότι μια ολόκληρη χώρα μαγειρεύει, χορεύει, παντρολογιέται, βάφει τα σπίτια της... Και για να σου πω κάτι εν είδει χιούμορ. Σε κάποιο πλατό μύριζε, πολύ όμορφα, φαγητό. Είχε μεσημεριάσει και πεινούσαμε πολύ. Κάποιος ρώτησε "ωραία μυρωδιά, τι συμβαίνει ρε παιδιά;". "Μαγείρεψε η εκπομπή του τάδε καναλιού", απαντούν. Και τότε λέω εγώ αυθόρμητα: "Δεν φέρνετε κάτι να φάμε;" Και μου απαντούν: "Γιατί νομίζεις ότι τρώγονται αυτά που μαγειρεύουν;". Δηλαδή, στην τηλεόραση όλα φαίνονται υπέροχα, αλλά πολλές φορές δεν είναι σε θέση να ταΐσουν ούτε τους ανθρώπους του πλατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου