Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Ο Μ. Καντάφι κάνει λόγο περί "ωμής αποικιοκρατίας", ρατσισμού" και "μίσους", αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ


Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την απόφαση του ΟΗΕ με στόχο τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη και την χαρακτήρισε αποτέλεσμα μιας "ωμής", "αποικιοκρατικής" προσέγγισης, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera.

Το αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι ο Καντάφι έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού δόθηκε η επίσημη απάντηση της Λιβύης στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα, αλλά χωρίς να διευκρινίζει πού τις έκανε. Οι δηλώσεις μεταδόθηκαν από το κανάλι.

"Πρόκειται για ωμή αποικιοκρατία. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Μεσόγειο και για την Ευρώπη", είπε ο Καντάφι.

"Πρέπει να υπάρχει ασφαλής αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα ό,τι κι αν συμβαίνει. Εν έτει 2011 έρχονται να μας αποικίσουν, να μας σφαγιάσουν, να επιβάλλουν την μια απαγόρευση πτήσεων μετά την άλλη και να πραγματοποιήσουν την μια στρατιωτική επίθεση μετά την άλλη. Τι είναι αυτός ο ρατσισμός; Τι είναι αυτό το μίσος;", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάιμ κατηγόρησε σήμερα Σάββατο τους εξεγερμένους στη Λιβύη ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός επιτιθέμενοι σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς στην αλ Μάγκρουν, περίπου 80 χλμ. νότια της Βεγγάζης.

"Ένοπλες ομάδες άρχισαν εδώ και μερικά λεπτά να βάλλουν [εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης] στην πόλη Αλ Μάγκρουν", είπε ο κ. Κάιμ στους δημοσιογράφους. "Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται", πρόσθεσε. "Ο στρατός δεν ανταπέδωσε τα πυρά τους, διότι δεν προτιθέμεθα να παραβιάσουμε την κατάπαυση του πυρός", πρόσθεσε.

"Είναι ένας λόγος που οι διεθνείς παρατηρητές θα όφειλαν να έλθουν το συντομότερο δυνατόν, διότι εάν δεν συμβεί αυτό οι κατηγορίες της μιας πλευράς εναντίον της άλλης δεν πρόκειται να πάψουν", είπε ακόμα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου