Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

WIKILEAKS ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ:«ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για την ανάδειξη του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων σε τρίτο πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

«Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Αντώνη Σαμαρά από την πολιτική ερημιά» γράφει ο πρέσβης των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2009 για τον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ. και νεοδιορισθέντα τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά «είναι καθαρά σχεδιασμένη ως ένας τρόπος να επανεισαχθεί στην κυβέρνηση της Ν.Δ. προετοιμάζοντάς τον για μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον».

Στο ίδιο τηλεγράφημα, που φέρει τη διαβάθμιση «εμπιστευτικό», ο πρέσβης γράφει για τον Σαμαρά: «Θα του ταίριαζε περισσότερο κάποιο από τα οκονομικά υπουργεία ή το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο κάποτε ήταν υπουργός, αλλά τώρα μάλλον δεν θα μπορούσε να δουλέψει με την Μπακογιάννη ή από κάτω της». Αλλωστε, συνεχίζει ο πρέσβης, «όταν έπεσε η κυβέρνηση του πατέρα της το 1993, ο Σαμαράς έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία για να κάνει το δικό του μικρό κόμμα, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του στη μαλακή στάση του Μητσοτάκη στο θέμα της “Μακεδονίας”».

Οι Αμερικανοί, που γνωρίζουν πολύ καλά -ως φαίνεται- τα βιογραφικά στοιχεία του Σαμαρά, σημειώνουν στο τηλεγράφημα που περιγράφει τους δελφίνους της Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του 2009 ότι «ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για την ανάδειξη του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων σε τρίτο πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Η πρεσβεία επίσης θεωρεί σημαντικό να αναφέρει ότι είναι πολύ πιο συντηρητικός από τους αντιπάλους του και ιδιαίτερα από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο πρέσβης σχολιάζει για τη διαδοχή στη Ν.Δ. ότι «ο Σαμαράς ελπίζει στη στήριξη της καραμανλικής «φυλής» και των συμμάχων της που θέλουν να βρουν ένα αντίπαλο για τη μητσοτακική «φυλή» που εκπροσωπείται από την Μπακογιάννη. Σίγουρα δεν υπάρχει κίνδυνος να έχει κάνει ο Σαμαράς κάποια συμφωνία με την Μπακογιάννη, οι δυο τους έχουν προσωπική έχθρα από παλιά, μετά τον ρόλο που διεδραμάτισε ο Αντώνης Σαμαράς στην πτώση της κυβέρνησης του πατέρα της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου