Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πούτιν: « Μεσαιωνική σταυροφορία» η επέμβαση στη Λιβύη


Δριμεία κριτική στο ψήφισμα 1973 του ΣΑ, που επέτρεψε την επέμβαση στη Λιβύη, άσκησε πριν από λίγο ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για “μεσαιωνική σταυροφορία”.
Το ψήφισμα του ΣΑ είναι ελλιπές και ελαττωματικό, καταστρέφει τα πάντα και θυμίζει μεσαιωνική έκκληση σε σταυροφορία, ουσιαστικά επιτρέπει την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα”, δήλωσε ο κ. Πούτιν συνομιλώντας με εργάτες εργοστασίου στη ρωσική Δημοκρατία της Ουντμούρτιας στα Ουράλια.
Ο Β. Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία δεν υποστήριξε το ψήφισμα αυτό γιατί είχε πολλές ενστάσεις και πρόσθεσε ότι φυσικά δεν ανταποκρίνεται στα δημοκρατικά κριτήρια το καθεστώς Καντάφι, όμως αυτό δεν δίνει δικαίωμα σε άλλες χώρες να επεμβαίνουν σε εσωτερικές συγκρούσεις.
Η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών έχει γίνει μια ισχυρή τάση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τα γεγονότα στη Λιβύη δείχνουν ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές ικανότητες, τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.
“Κατά καμία παράμετρο το λιβυκό καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας, αυτό είναι ολοφάνερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να επέμβουμε στις εσωτερικές πολιτικές, έστω και ένοπλες συγκρούσεις, από το εξωτερικό, υπερασπιζόμενοι μία από τις πλευρές”, δήλωσε σε κατηγορηματικούς τόνους, τροφοδοτώντας ακόμη εντονότερα σχόλια και σενάρια για εσωτερικές διαφωνίες στους χειρισμούς της ρωσικής ηγεσίας.
“Η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν ασκεί την εξωτερική πολιτική, αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά προσωπική γνώμη υπάρχει” είπε ο κ. Πούτιν, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι και ο ίδιος πιθανώς διαφώνησε με την άποψη της αποχής από την ψηφοφορία στο ΣΑ.
Σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Κομερσάντ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ήταν σχεδόν έτοιμος να υιοθετήσει το δυτικό ψήφισμα για επέμβαση στη Λιβύη, όμως ήταν κατηγορηματικά αντίθετο το ρωσικό ΥΠΕΞ, που εξέταζε το ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο, γεγονός, που οδήγησε στη “μέση λύση” της αποχής από την ψηφοφορία. Το σενάριο διαψεύστηκε από το Κρεμλίνο, η εκπρόσωπος του οποίου Νατάλια Τιμακόβα μίλησε για “αναλλοίωτη θέση αρχής, που δεν άλλαξε από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης”, με την οποία επικρίνεται τόσο ό,τι κάνει ο Καντάφι εναντίον των πολιτών του, όσο και οι προτάσεις βίαιης επίλυσης της κρίσης, γι’ αυτό και η Ρωσία ζήτησε να σταματήσουν άμεσα τουλάχιστον οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Ο Πούτιν σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία θα διπλασιάσει από το 2013 την παραγωγή της σε συστήματα στρατηγικών πυραύλων.
“Από το 2013, η παραγωγή πυραυλικών συστημάτων πρακτικά θα διπλασιαστεί”, δήλωσε ο Πούτιν.
“Συνολικά 1.300 τύποι εξοπλισμών και οπλισμών θα αγοραστούν. Το σχέδιο είναι να καταφέρουμε ώστε το 2020 τα στρατεύματα να διαθέτουν το 70% των σύγχρονων εξοπλισμών”, κατέληξε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου