Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΝΗΣΤΕΙΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ......


Για μία ακόμη χρονιά και υπό τον απόηχο διαφόρων δυσάρεστων γεγονότων κοινωνικών, πνευματικών, οικονομικών, φτάσαμε στην μεγάλη πάλη, στον μεγάλο αγώνα που θα δώσει ο καθένας από εμάς όντας Χριστιανός, ήδη διανύουμε προς το τέλος της προετοιμασίας, δηλαδή του τριωδίου , και κοντεύουμε στις 7 Μαρτίου στην αρχή της νηστείας της 40 ήμερης και υψοποιού.
Το θέμα είναι ότι κάποιοι χριστιανοί (ευτυχώς λίγοι, αν και αυξάνονται εκείνοι που αγνοούν) δεν ξέρουν τι σημαίνει νηστεία, ποιά η ωφέλεια της , και τα αποτελέσματα της. Η εκκλησία, έχει ορίσει κάποιες νηστείες πάντα συνδυασμένες με μεγάλες εορτές, πχ Η 40 ήμερη των Χριστουγέννων, η 15 ήμερη της Παναγίας, και φυσικά η κορυφαία των νηστειών αυτή του Πάσχα. Επιδιώκοντας έτσι την κατάλληλη προετοιμασία και πνευματική ανάταση του αγωνιζομένου χριστιανού. Δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο κακό, το άκρως αντίθετο, αντί της προετοιμασίας ,του ξεκινήματος αυτού της νηστείας και του πνευματικού αγώνα πολλοί επιθυμούν τις κραιπάλες, τη μέθη και τα διάφορα αισχρά που γίνονται στα κατατόπους ειδωλολατρικά και ψυχοκαταστροφικά καρναβάλια.(ένα γνωστό στους βορείους δήμους , που μάλιστα πραγματοποιείται στην αρχή της Νηστείας!! την καθαρά Δευτέρα) είναι τυχαίο , που αυτά γίνονται στην περίοδο αυτή; ας προβληματιστεί ο καθένας γιατί.
Ας επανέρθουμε και πάλι στο θέμα μας, η νηστεία του Πάσχα , η μεγάλη τεσσαρακοστή δηλαδή, ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα από την οποία σταματούμε να καταλύουμε μέχρι και το μεγάλο Σάββατο τον βράδυ, κρέας, αυγά , γάλα , τυρί και λάδι, και μονάχα τα σαββατοκύριακα επιτρέπεται το λάδι και ψάρι, χωρίς αυγά και γάλα του ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαίων. Να σημειωθεί ότι ο κάθε χριστιανός εννοείτε ότι έχει πνευματικό πατέρα στον οποίο εξομολογείται και συμβουλεύεται, και αυτό ώστε να καθοριστεί από τον πνευματικό ιερέα η νηστεία του χριστιανού ανάλογα με τις δυνάμεις του, την κατάσταση της υγείας του και άλλων παραγόντων. Η νηστεία μας δόθηκε από τον ίδιο τον Χριστό, με την δική του νηστεία : «νηστεύσας ημέρας τεσσαράκοντα και νύκτας τεσσαράκοντα, ύστερον επείνασε» (Ματθ.4,2). Είναι φυσικά και αυτός ένας λόγος που νηστεύουμε, αλλά η νηστεία είναι κάθαρση ψυχής και σώματος, εχθρός των παθών και των αμαρτιών και των πονηρών δαιμόνων και αναφέρεται και στο ευαγγέλιο η δύναμη της , που οι μαθητές δεν μπόρεσαν να θεραπεύσουν ένα νέο που κατηχείτο από δαιμόνια : Και εἰσελθόντα αὐτὸν εἰς οἶκον οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ ἐπηρώτων αὐτὸν κατ᾿ ἰδίαν, ὅτι ἡμεῖς οὐκ ἠδυνήθημεν ἐκβαλεῖν αὐτό. 29 και εἶπεν αὐτοῖς· τοῦτο τὸ γένος ἐν οὐδενὶ δύναται ἐξελθεῖν εἰ μὴ ἐν προσευχῇ και νηστείᾳ.(Μάρκ. θ’ 17-31)
Τι άλλο αποδεικτικό χρειάζεται για αυτούς που λέγουν ότι η νηστεία δεν ωφελεί και δεν αναφέρεται πουθενά; Και όχι μόνο στο ευαγγέλιο αλλά και θαυματουργοί πατέρες ομίλησαν για την νηστεία και την ωφέλεια της :
" Η νηστεία ενισχύει την προσευχή. Γίνεται φτερό στην πορεία της προς τον ουρανό. Είναι μητέρα της υγείας, παιδαγωγός της νιότης, στολίδι των γηρατειών. Είναι συνοδοιπόρος των ταξιδιωτών και ασφάλεια των συγκατοίκων.
Ο άνδρας δεν αμφιβάλλει καθόλου για τη συζυγική πίστη της γυναίκας του, όταν τη βλέπει να συζεί με τη νηστεία. Η γυναίκα δεν λιώνει από ζήλεια, όταν βλέπει τον άνδρα της να νηστεύει.
Ποιος ζημιώθηκε ποτέ από τη νηστεία; Υπολόγισε την οικονομική κατάσταση του σπιτιού σου σε μια μέρα νηστείας. Υπολόγισέ την και σε μια συνηθισμένη μέρα. Θα διαπιστώσεις έτσι εύκολα, πόσο μεγάλο κέρδος έχεις με τη νηστεία.
Σκέψου πως ακόμα και οι εφοριακοί αφήνουν τους φορολογουμένους να ζήσουν λίγο καιρό ήσυχοι και ανενόχλητοι. Ας επιτρέψει λοιπόν και η σάρκα μια μικρή ανάπαυλα στο στόμα. Ας κάνει μια μικρή ανακωχή αυτή, που, όταν χορτάσει, φιλοσοφεί γύρω από την εγκράτεια, ενώ, όταν πεινάσει, ξεχνάει όσα δέχτηκε πριν." ( Αγ. Βασιλείου λόγος περί νηστείας)
Η νηστεία δεν είναι μόνο στην τροφή, αλλά και σε όλα, νηστεία λόγων, και πράξεων. Νηστεία φυσικά συνδυασμένη με προσευχή, εκκλησιασμό και παύση των αμαρτιών , ώστε η ψυχή του χριστιανού να λάμψει, να καθαριστεί , συμμετέχοντας και στα μυστήρια της εκκλησίας εξομολόγηση , θεία κοινωνία, και να υποδεχτεί με την πρέπουσα τιμή την ανάσταση του Χριστού προμηνύοντας τη δική του ανάσταση , της δικής του ψυχής.
Καλή σαρακοστή καλό ξεκίνημα και καλούς αγώνες!
Ρασσιάς Ιωάννης
Ιεροσπουδαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου