Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Οι Τράπεζες άρπαξαν το 1/3 του χρέους μας σε ενα χρόνο!!! Ναι καλά διαβάσατε !!!

Το χρέος μας είναι λίγο κάτω από 300 δις ευρώ. Από το 2008 μέχρι σήμερα  οι τράπεζες έλαβαν συνολικά  ρευστότητα 98 δις ευρώ δηλαδή το 1.3 του χρέους μας.  Αν τα είχαμε αυτά τα λεφτά…
Σήμερα όμως μας ζητούν να εκποιήσουμε τα ασημικά για 50 δις ευρώ. Δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια. Παρακάτω  παραθέτουμε τα ποσά που έλαβαν οι τράπεζες αναλυτικά.
Τα στοιχεία είναι από άρθρο  του Πέτρου Λεωτσάκου για το www.bankingnews.gr
Το 2008 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο Αλογοσκούφη αποφάσισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες Συμφώνησαν λοιπόν τράπεζες, κράτος και η ΤτΕ σε ένα μηχανισμό στήριξης 28 δις ευρώ.
Το πακέτο αυτό κατέστη σημαία της τότε αντιπολίτευσης σημερινής κυβέρνησης με δηλώσεις τύπου χαρίζονται χρήματα στις τράπεζες.
Η κρίση αντί να βελτιώνεται επιδεινώθηκε. Ακολούθησαν εκλογές όπου υπήρξε αλλαγή πολιτικής εξουσίας από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ. Αρχές του 2010 η νέα κυβέρνηση μετά από αίτημα των τραπεζών δημιουργεί ένα νέο πακέτο εγγυήσεων 15 δις ευρώ το οποίο ουσιαστικά εν μια νυκτί απορροφήθηκε από τις τράπεζες.
Στο τέλος του 2010 και με τις διαφαινόμενες απειλητικές έως επιθετικές υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους, οι τράπεζες ζήτησαν νέο πακέτο εγγυήσεων. Συνολικά το κράτος αποφάσισε να παράσχει 25 δις ευρώ τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκαν από τις τράπεζες. Από αυτά τα 3 μεγάλα πακέτα των 28, των 15 και των 25 δις ευρώ οι τράπεζες τα αξιοποίησαν όλα ή σχεδόν όλα.
Όμως η διαδικασία στήριξης των ελληνικών τραπεζών δεν σταματάει εδώ. Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δις ευρώ να παράσχει προς τις ελληνικές τράπεζες.
Με το νέο πακέτο η στήριξη των ελληνικών τραπεζών από 68 δις θα διαμορφωθεί στα 98 δις ευρώ.
http://papaioannou.wordpress.com

1 σχόλιο:

  1. Με λίγα λόγια η Τροικα θέλει να εκποιήσουμε τα περουσιακά στοιχεία της Ελλάδος για να τα κάνουμε πάλι δώρο στους τραπεζίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή