Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Έτοιμη η δικαιολογία παρέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη!


Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου θα λάβει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC – North Atlantic Council).
Την ανακοίνωση της έκτακτης σύγκλισης του NAC, σήμερα το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη, όπου και θα συζητηθεί το θέμα.

Αν και σε δηλώσεις του ο Δανός Άντερς Φογκ Ρασμούσεν υποστήριξε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς πιο συγκεκριμένα για τρόπους παρέμβασης στην κρίση, είπε ότι η Συμμαχία διαθέτει τα μέσα για να παρέμβει σε μια κατάσταση όπως αυτή που έχει διαμορφωθεί.

Σε μια πρώτη εκτίμηση του είδους της παρέμβασης που ίσως απαιτηθεί, ο Ρασμούσεν αναφέρθηκε σε εμπλοκή στην απομάκρυνση από τη χώρα των ξένων υπηκόων, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια (τι πρωτότυπο!), σε συντονιστικό ή και πιο ενεργό ρόλο.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως των δηλώσεών του, είναι το ότι το ΝΑΤΟ θα παρέμβει εάν κάποιο επιμέρους κράτος-μέλος ζητήσει από τη Συμμαχία να αναλάβει δράση. Κατά συνέπεια, αυτό που θα πρέπει κανείς να αναμένει, είναι το επίσημο αίτημα συνδρομής από κάποιο κράτος-μέλος (θα είναι η Βρετανία;) για την απομάκρυνση από τη Λιβύη των υπηκόων του.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στις υπόλοιπες δηλώσεις του, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ατλαντικής Συμμαχίας για τα τεκταινόμενα, καθώς «επηρεάζεται η ζωή και η ασφάλεια των Λίβυων πολιτών και αυτές χιλιάδων πολιτών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ», αποκαλώντας «μαζική πρόκληση» την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους από τη χώρα.

Στην έκτακτη Σύνοδο του NAC θα συζητηθούν «πρακτικοί τρόποι» παροχής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται, αλλά και περιορισμού των συνεπειών από τις εξελίξεις, μια έμμεση αναφορά στη ζημιά που υφίσταται η διεθνής οικονομία λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου